Top 40 legtöbb szavazattal rendelkező link > Szarvasmarha - wyw.hu

Szponzorált linkek
Fejes és társa vágóhíd
http://www.fejesvagohid.hu/fejesvagohid.html

A Fejes és Társa Kft. 1992-ben nőtte ki magát önálló, független vállalkozássá. Akkor még bérelték a vágóhidat, ma sajáttal rendelkeznek. A cég szarvasmarhák, kecskék és juhok vágásával foglalkozik.

Fejes és társa vágóhíd
Bikaviadal
http://hu.wikipedia.org/wiki/Bikaviadal

A bikaviadal (spanyolul: corrida [de toros]) a mai formájában Spanyolországból származó látványosság, melynek során egy arénában az ember, meghatározott szabályrendszer szerint, felbőszített – kifejezetten erre a célra tenyésztett – vad bikával küzd meg, melyet a corrida során kifárasztanak, és a játék végén a főhős, a matador (’leölő’) – aki díszes, középkori stílusú egyenruhában lép színre – megöli.

Bikaviadal
Spanyol bikaviadalok
http://www.life.hu/legykepben/napfotoja/20120424-bikaviadal-spanyolorszagban ...

A francia matador, Sebastian Castella igazán ügyesen ülte meg a bikát a sevillai viadalon a Maestranza Bullringben. A látványosság eredetét a mai napig vitatják: vannak, akik szerint az ókori rómaiak gladiátorjátékaihoz és a krétai bikakultuszhoz hasonló ez a dolog, mások szerint azonban az ókori Ibériában voltak először bikaviadalok.

Spanyol bikaviadalok
A bikaviadal művészi ág?
http://www.origo.hu/nagyvilag/20110731-muveszi-agnak-nyilvanitotta-a-bikavia ...

Újraéledtek a bikaviadalokat övező viták Spanyolországban, miután a kormány művészeti ágnak és kulturális terméknek nyilvánította a látványosságot. A bikaviadalok rajongóinak tetszik a döntés, de az állatvédőket felháborította.

A bikaviadal művészi ág?
Érdekes bikaviadalok
http://www.otvenentul.hu/tudtad/30618

Ha visszatekintünk a történelemben, úgy tűnik, az emberiség történetét áldozatként megölt bikák vére kíséri végig. Az ókori Egyiptomban a napkorongot szarva között tartó Ápisz-bikát áldozták fel, aki Ptah istennek, a Mindenség teremtőjének képviselője volt. Az Ozirisz szimbólumaként tisztelt vörös bikákat pedig a tarlókon ölték meg, hogy termékennyé tegyék a földet.

Érdekes bikaviadalok
Bikaviadalok arénája
http://elismondom.wordpress.com/2010/09/05/andaluz-nyar-20-ronda-arena-es-a- ...

A bikaviadal nem spanyol találmány. A bikával való küzdelem már a görögöknél megjelent a minotaurusz megölése mondájával, valamint a bikaugrás már ekkor bátorsági próbának számított.

Bikaviadalok arénája
Betiltják a bikaviadalt
http://www.mult-kor.hu/20110926_nem_rendeznek_tobb_bikaviadalt_kataloniaban

Spanyolország befolyásos északnyugati tartománya Katalónia vasárnap búcsút vett az ősi hagyománytól: az utolsó bikaviadalt tartották a barcelonai arénában. A 20 ezer férőhelyes stadionba már régen minden jegy elkelt. A régió fővárosában ez volt az utolsó viadal, az állatkínzónak minősített ősi játék végső eltörlésének tilalma 2012. január elsején lép életbe Katalóniában.

Betiltják a bikaviadalt
A corrida szabályai
http://eletmod.transindex.ro/?cikk=1721

A viadal kezdetét trombitaszó és dobpergés jelzi. Ekkor vonulnak be az arénába a corrida szereplői, a bikákat leszámítva, amelyeknek-akiknek csak később van jelenésük. A sor elején egy lovas fickó, az alguacil halad. Ő képviseli a helyi hatalmat, ő fogja átvenni a bíráktól a bikák kapujának kulcsát. Utána három matador és csapata következik. Minden matadort két banderillero követ, ők az első számú segédek, akikből egyszer szintén matador lesz.

A corrida szabályai
Törpe torreádorok
http://www.hirado.hu/Hirek/2012/02/22/14/Mini_bikaviadalok_torpe_torreadorok ...

A látványos bikaviadalon törpe torreádorok küzdenek méretben hozzájuk illő bikaborjakkal.

Törpe torreádorok
Borjúkról röviden
http://hu.wikipedia.org/wiki/Borj%C3%BA

A borjú a fiatal szarvasmarha neve a szoptatás megszűnéséig. Más nagyobb testű állat fiatal egyedeit is így nevezik például elefánt, szarvas, fóka: közös az elnevezésekben, hogy az anyaállatot tehénnek nevezik.

Borjúkról röviden
A borjú gondozása
http://mezohir.hu/mezohir/2002/04/a-borju-gondozasa-es-felnevelese/

Ez a tevékenység sokszor a napi – egy állat esetében szükséges a 300-350 Ft-os – befektetést sem termeli meg havi jövedelem formájában, hiszen a piacképes növendék vagy vemhes üsző is csak másfél-, kétéves korában hoz hasznot, a jó tenyészállat pedig majd csak évek múltán „fizeti vissza” a nevelés jelentős költségeit. Az, hogy az állat mikor és mennyit „kezd törleszteni” a befektetett költségekből, nagy mértékben függ a borjú gondozásának és nevelésének színvonalától. A nem kielégítő és a túlzott táplálás is egyaránt rontja tevékenységünk jövedelmezőségét.

A borjú gondozása
A kitagadott borjú esete
http://www.haziallat.hu/haziallat-tv/a-tenyesztonel/a-kitagadott-borju/4188/

Ezt a borjút a mamája nagyon korán elutasította magától, a gazdának kellett őt felnevelnie. Nézzük meg a kitagadott borjúról készült aranyos videót!

A kitagadott borjú esete
Borjú takarmányozás
http://www.sersiafarm.hu/index.php?page=Borju-takarmanyozas

Takarmányozási értelemben borjú alatt a 0-6 hónapos korú szarvasmarhát értjük. Hazánkban az itatásos borjúnevelés a borjú életének 6.-9. hetéig tart, zömében egyedi (Steinmann) ketrecekben.

Borjú takarmányozás
Hat lábbal született
http://velvet.hu/blogok/gumicukor/2012/03/30/hat_labu_tehen_szuletett_svajcban/

A hét hetes borjú, akit Lilli névre kereszteltek, hat lábbal jött a világra - írta meg a Blick. Két plusz lába az állat bal oldalán lóg lefelé, és nem zavarja a normális életben. Andreas Knutti, az állat tulajdonosa a elmondta, hogy az állat farral akart megszületni, ezért állatorvost hívott, aki világra segítette a furcsa borjút. A Berntől nem messze élő családnak nem volt szíve elaltatni a kis állatot.

Hat lábbal született
A kis borjú
http://www.harmonet.hu/orulet/63011-a-legkisebb-brit-borju-kozepes-ebnagysag ...

Egy közepes kutyához hasonló méretű. Nagy-Britannia legkisebb borja.

A kis borjú
Holstein-fríz fajta
http://www.hunland.hu/termekek/szarvasmarha/tenyeszmarha/holstein-friz

Színe dominálóan fekete-fehér tarka. A vörös-fehér tarka színváltozat recesszív módon öröklődik. Bizonyos vonalakra jellemző a fekete-vörös szín, amikor a feketetarka alapszín mellett a hátvonalon, a füleken és a pofa tájékán vörös színeződés jelenik meg. A legnagyobb szelekciós bázist a feketetarka populáció képezi. Az egyes színváltozatok között jelentős genetikai képességbeli különbségek nincsenek, a szín csupán formai jelentőségű. A nemesítés során vérvonalak folyamatosan keverednek.

Holstein-fríz fajta
A fajta leírása
http://hu.agrota-2l.com/content/szarvasmarha/holstein-friz.html

A frízlandi és holstein-vesztfáliai területről az észak-amerikai kontinensre bevitt állományokat "holstein-fríz" elnevezéssel illették és tartották nyilván. A tenyésztésben a respiratórius típus kialakításán, nagy tejtermelő képesség fejlesztésén fáradoztak.

A fajta leírása
Holstein-fríz tenyésztése
http://www.masterrind.hu/

574.000 első inszeminálás (holstein-fríz fajtában), több mint 2,5 millió adag értékesített szaporítóanyag, 8.867 kg átlagos laktációs tejtermelés, 4,12%-os zsír, 3,42%-os fehérje a 2008-es évben. Számok, amelyek kiválóan bizonyítják a Masterrind tenyésztési filozófiájának sikerét és helyességét. A Masterrind évente 250 fiatal bikát indít ivadékvizsgálatban. Bikáik a legkiválóbb európai és észak-amerikai tehéncsaládokból származnak, lányaik egészséges, hosszú időn át magas színvonalon termelő tehenek.

Holstein-fríz tenyésztése
Szarvasmarhákról németül
http://de.wikipedia.org/wiki/Hausrind

A szarvasmarhákat vagy egyszerűen csak marhákat húsuk, ízletes tejük miatt háziasították, később igavonó állatként is hasznosították őket. A kezdetek óta az emberek sok különböző fajtájú szarvasmarhát kereszteztek ki.

Szarvasmarhákról németül
Cow
http://en.wikipedia.org/wiki/Cattle

Szarvasmarha fajták kialakulása és története. Nemesített fajták. Szarvasmarha fogalom meghatározása, anatómia. A szarvasmarhák a művészetekben. Jegyzetek, ajánlások, fajnemesítés.

Cow
Crowa
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_ras_byd%C5%82a_hodowlanego

Különböző fajtájú szarvasmarhák listája. A jól tejelő szarvasmarha fajták. Különböző típusok fajtái. Amerikai hús. Európai szarvasmarhák listája. Öt különböző típus Lengyelországban. Ajánlott szakirodalom. Referenciák. Az oldal lengyel nyelven jelenik meg.

Crowa
Cattle
http://www.ansi.okstate.edu/breeds/cattle/

Különböző fajtához tartozó szarvasmarha típusok részletes felsorolása, bemutatása. Modern, tenyésztett változatok. Angol nyelvű portál.

Cattle
Rindvieh ( német )
http://www.animal-life.ch/nachdenken/rindvieh.html

Egy tehén egy évben általában egy fiatal borjút hoz világra. A borjúk a kezdeti időkben nagyon kötődnek anyjukhoz, így azt nem szabad tőlük elválasztani. Németországban a tehenek és borjak védelmét szigorú rendeletek szabályozzák.

Rindvieh ( német )
Limousin tenyésztők Egyesülete
http://www.limousin.hu/

Az Egyesület a hazai limousin és a blonde d' aquitaine fajtájú húsmarha tenyésztésének összefogására alakult meg. A tenyésztési programunkat az alapszabályban megfogalmazott alapvető törekvéseinkkel, a nemzetközi tenyésztő szervezeteknek a tenyésztés fejlesztésére irányuló célkitűzéseivel és a hazai állattenyésztés szervezésének és irányításának korszerűsítését szolgáló irányelvekkel összhangban kívánjuk megvalósítani. A tenyésztési programunk alapvető célja a magyarországi limousin és blonde d' aquitaine populáció tenyész és haszonértékének folyamatos javítására irányuló nemesítő munka elemeinek meghatározása és olyan rendszerbe foglalása, amely a nemzetközi törekvésekkel összhangban, egységes elveket tartalmaz e munkában résztvevő valamennyi szervezet és tenyésztő számára.

Limousin tenyésztők Egyesülete
A fajta kialakulása
http://www.limousin.hu/index.php?WG_NODE=WebOldal&WG_PARENTOID=PAFf__DEFstat ...

Hazai célkitűzés a fajta nemesítésben, tenyésztésben alapvető célkitűzés egy jól izmolt mode típus kialakítása, melyre a jelenleginél nagyobb marmagasság, hosszabb test és a genetikailag szarvatlanság jellemző.

A fajta kialakulása
Limousin marhák a legelőn
http://www.agroland.hu/?hir=6262

Egy hollókői házaspár száz marhájával és eleinkhez hű gazdálkodásával indul a Bükki Nemzeti Park tájvédő programjában.

Limousin marhák a legelőn
Jellemzők
http://www.agroinform.com/tags/limuzin

A limuzin elterjedt szinte egyöntetű vöröses színű húshasznú szarvasmarha. Dél-Kelet franciaországi középhegységből származik melynek központja Limoges. Közepes termetű, minden európai országban elterjedt.

Jellemzők
Fajtaleírás
http://hu.agrota-2l.com/content/szarvasmarha/limuzin.html

Ez a Dél-Kelet franciaországi középhegységből - melynek központja Limoges - származó közepes termetű húsmarha fajta minden európai országban elterjedt, beleértve Oroszországot is, valamint az USA-ban és a Dél-amerikai országokban is tenyésztik.

Fajtaleírás
Állattenyésztési napok
http://szegedma.hu/hir/szeged/2012/05/indulnak-az-allattenyesztesi-napok-vas ...

A Charolais tenyésztők 44 boxot töltenek meg, de láthatók a Limousine, a Limousin fajok is.

Állattenyésztési napok
A Magyar szürke szarvasmarha
http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_sz%C3%BCrke_szarvasmarha

A magyar szürke szarvasmarha vagy magyar szürke marha a Magyarországon őshonos, törvényileg védett háziállatok egyike. Valódi hungarikum, amely szépségével, szilajságával, őserőt sejtető impozáns megjelenésével az Alföld világszerte ismert jellegzetességeihez tartozik. A fajta létszáma a mélypontját a hatvanas években érte el, azóta egyre emelkedik. Húsa finom rostú, igen ízletes és garantáltan BSE-, azaz kergemarhakór-mentes, de az állatot ma elsősorban turistalátványosságként tartják. A primigenius (őstulok) típusú szarvasmarhák podóliai fajtakörébe tartozik, annak leghíresebb, közepes testméretű képviselője. A 13–18. század között Közép-Európa legkiválóbb hústermelője volt, állománya átvészelt súlyos történelmi időket, és évszázadokon keresztül jelentős szerepet játszott a magyar gazdaság egészében.

A Magyar szürke szarvasmarha
Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete
http://www.szurkemarha.hu/

Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének hivatalos honlapja. Eredetvédelem, földrajzi árujelzők.

Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete
Szürkemarha hús
http://www.magyarszurkemarhahus.hu/

A “Magyar szürkemarha hús” elnevezés kizárólag a Magyarországon, extrém-extenzív viszonyok között tartott, bizonyítottan a Magyar szürke szarvasmarha fajtából származó, fajtaazonos és fajtatiszta egyedekből nyert hús vonatkozásában használható.

Szürkemarha hús
Székelyföldön a magyar szürkemarha
http://kitekinto.hu/karpat-medence/2009/08/12/szekelyfoldon_a_magyar_szurkem ...

A magyar szürke marha történelmi hajtóútjainak vonalára építkezik egy jelentősnek mutatkozó nemzetközi turisztikai program. Németországban született a gondolat, hogy a kimondottan magyar hagyományú, egész Közép- és Nyugat-Európát átfogó hajtóút idegenforgalmi-kereskedelmi útvonallá fejleszthető.

Székelyföldön a magyar szürkemarha
Védetté vált
http://agrostratega.blog.hu/2012/03/30/vedette_valt_a_magyar_szurkemarha_hus ...

A „Magyar szürkemarha hús” oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel (OFJ) való védelmét 2008-ban a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete kezdeményezte.

Védetté vált
Visszahonosítják a magyar szürkemarhát
http://greenfo.hu/hirek/2011/12/08/visszahonositjak-a-magyar-szurkemarhat-ka ...

Hatszáz szürkemarhát telepít be egy kárpátaljai vállalkozás Magyarországról Beregszász térségébe továbbtenyésztés és idegenforgalmi látványosság céljából, közel kétszáz magyar szürke már meg is érkezett a felsőremetei gazdaságba.

Visszahonosítják a magyar szürkemarhát
Őstulkok leírása
http://hu.wikipedia.org/wiki/%C5%90stulok

Az őstulkok Indiából származnak. Valaha benépesítették Elő-Ázsiát, Európa egyes részeit valamint Észak-Afrikát. Meglepő módon az őstulkok eredeti hazájukban, Indiában pusztultak ki először. Az utolsó példányok német földön pusztultak ki. Ezekben az időkben már éltek azon a területen a szarvasmarhák elődei is. Arról hogy milyenek lehettek az őstulkok valójában a visszakeresztezési kísérletekből következtethetünk. Bizonyos fajta szarvasmarhák esetében a visszatenyésztési kísérletek sikerrel jártak. Sikerült egy az őstulokhoz nagyon hasonló fajtát létrehozni. A Heck típusú marhák már nagyon közel vannak az eredeti őstulkokhoz.

Őstulkok leírása
Az őstulkok visszatenyésztési kísérlete
http://index.hu/tudomany/2010/01/20/visszatenyesztik_az_ostulkot/

Neves olasz tudósok határozták el hogy az őstulkok visszatenyésztésével megpróbálkoznak. Az őstulok már az ősemberek barlangkori festményeiben is szerepelnek. Ilyeneket látni például Spanyolországban és Franciaországban is. Az őstulkok igen nagy erejű állatok voltak. Ha sikerül a kísérlet az őstulkokat nehéz lesz kezelni , mert még a ma élő vad fajták is nehezen kezelhetőek. Egy hasonlóan vad természetű, de a jelenlegi marháknál lényegesen nagyobb állatot ennél nehezebben lehet nyilvánvalóan kezelni. Az őstulok tehenek barna, a bikák fekete színűek voltak. Fejük alkata érdekes módon a magyar szürkemarháéhoz hasonlított. Olyan példányokat már sikerült visszakeresztezni amelyek az eredeti őstulkokhoz nagyon hasonlítanak, de a génállomány még különböző.

Az őstulkok visszatenyésztési kísérlete
Az őstulok rokona
http://www.hir24.hu/tudomany/2011/09/19/kihalhat-az-ostulok-legkozelebbi-rokona/

Kihalás fenyegeti a Délkelet-Ázsiában élő vad banteng - Bos javanicus fajtát amelyet sokan az őstulok rokonának tartanak. Így a vad bantengeket a kipusztulás veszélye fenyegeti. A Kambodzsában élő bantengek száma az elmúlt évtizedhez képest több mint kilencven százalékkal csökkent, így lassan eléri a kritikus határt. Az egész világon mindössze 6 és 11000 között van a bantengek lélekszáma. Ezek döntő többsége Kambodzsában él, ezért különösen kritikus a helyzet. Élnek példányok Thaiföld és Indonézia területein is, ott azonban néhány száz példánynál nem több. A Természetvédelmi Világszövetség ezért a banteng alfajt a veszélyeztetett kategóriába sorolta.

Az őstulok rokona
Őstulkok a Hortobányon
http://www.origo.hu/tudomany/fold/20040423foltamasztott.html

Világszerte zajlanak a kísérletek az őstulok visszatenyésztésére. Ebből a versenyből hazánk sem maradt ki. A ma a Hortobágy területén élő csordák kvázi génbankok hűen őrzik az ősi génállományt. A Heck-marhák (Bos taurus)már nagyon hasonlítanak az igazi őstulokhoz, de azért vannak még lényegi különbségek. Az őstulok lényegesebben nagyobb volt és még a szarvátalakulás sem tökéletes. Még hosszú évek munkája szükséges az eredeti kitűzött cél eléréséhez. Az evolúciót a tudomány jelenleg egyoldalú folyamatnak tekinti, így a tökéletes eredmény elérése a tudomány mai állása szerint lehetetlen. A cél így nem lehet más mint egy az őstulokhoz nagyon hasonlító fajta visszatenyésztése.

Őstulkok a Hortobányon
Tiszadadai őstulok
http://www.rtlklub.hu/hirek/belfold/cikk/234036

Egy őstulok csontot találtak Tiszadadán. Tiszadada volt az a hely ahol korábban egy mammut csontot találtak. Az őstulok példány állkapocscsontja 12000 éves lehet. A lelet nagyon jó állapotban van. Érdekesség hogy a mammut és az őstulok csontokat ugyanaz a halász fedezte fel szinte egy év eltéréssel. Először a mammut csontokat fedezte fel, rá egy évre került elő az őstulok csont, szinte ugyanonnan a helyről. A mammut lábszárcsontja és az őstulok állkapcsa a helyi tájházban került kiállításra. Természetesen nagy az érdeklődés a helyiek körében a szenzációsnak mondható tudományos érdekesség iránt.

Tiszadadai őstulok
Fejes és társa vágóhíd
http://www.fejesvagohid.hu/fejesvagohid.html

A Fejes és Társa Kft. 1992-ben nőtte ki magát önálló, független vállalkozássá. Akkor még bérelték a vágóhidat, ma sajáttal rendelkeznek. A cég szarvasmarhák, kecskék és juhok vágásával foglalkozik.

Fejes és társa vágóhíd
Bikaviadal
http://hu.wikipedia.org/wiki/Bikaviadal

A bikaviadal (spanyolul: corrida [de toros]) a mai formájában Spanyolországból származó látványosság, melynek során egy arénában az ember, meghatározott szabályrendszer szerint, felbőszített – kifejezetten erre a célra tenyésztett – vad bikával küzd meg, melyet a corrida során kifárasztanak, és a játék végén a főhős, a matador (’leölő’) – aki díszes, középkori stílusú egyenruhában lép színre – megöli.

Bikaviadal
Spanyol bikaviadalok
http://www.life.hu/legykepben/napfotoja/20120424-bikaviadal-spanyolorszagban ...

A francia matador, Sebastian Castella igazán ügyesen ülte meg a bikát a sevillai viadalon a Maestranza Bullringben. A látványosság eredetét a mai napig vitatják: vannak, akik szerint az ókori rómaiak gladiátorjátékaihoz és a krétai bikakultuszhoz hasonló ez a dolog, mások szerint azonban az ókori Ibériában voltak először bikaviadalok.

Spanyol bikaviadalok
A bikaviadal művészi ág?
http://www.origo.hu/nagyvilag/20110731-muveszi-agnak-nyilvanitotta-a-bikavia ...

Újraéledtek a bikaviadalokat övező viták Spanyolországban, miután a kormány művészeti ágnak és kulturális terméknek nyilvánította a látványosságot. A bikaviadalok rajongóinak tetszik a döntés, de az állatvédőket felháborította.

A bikaviadal művészi ág?
Érdekes bikaviadalok
http://www.otvenentul.hu/tudtad/30618

Ha visszatekintünk a történelemben, úgy tűnik, az emberiség történetét áldozatként megölt bikák vére kíséri végig. Az ókori Egyiptomban a napkorongot szarva között tartó Ápisz-bikát áldozták fel, aki Ptah istennek, a Mindenség teremtőjének képviselője volt. Az Ozirisz szimbólumaként tisztelt vörös bikákat pedig a tarlókon ölték meg, hogy termékennyé tegyék a földet.

Érdekes bikaviadalok
Bikaviadalok arénája
http://elismondom.wordpress.com/2010/09/05/andaluz-nyar-20-ronda-arena-es-a- ...

A bikaviadal nem spanyol találmány. A bikával való küzdelem már a görögöknél megjelent a minotaurusz megölése mondájával, valamint a bikaugrás már ekkor bátorsági próbának számított.

Bikaviadalok arénája
Betiltják a bikaviadalt
http://www.mult-kor.hu/20110926_nem_rendeznek_tobb_bikaviadalt_kataloniaban

Spanyolország befolyásos északnyugati tartománya Katalónia vasárnap búcsút vett az ősi hagyománytól: az utolsó bikaviadalt tartották a barcelonai arénában. A 20 ezer férőhelyes stadionba már régen minden jegy elkelt. A régió fővárosában ez volt az utolsó viadal, az állatkínzónak minősített ősi játék végső eltörlésének tilalma 2012. január elsején lép életbe Katalóniában.

Betiltják a bikaviadalt
A corrida szabályai
http://eletmod.transindex.ro/?cikk=1721

A viadal kezdetét trombitaszó és dobpergés jelzi. Ekkor vonulnak be az arénába a corrida szereplői, a bikákat leszámítva, amelyeknek-akiknek csak később van jelenésük. A sor elején egy lovas fickó, az alguacil halad. Ő képviseli a helyi hatalmat, ő fogja átvenni a bíráktól a bikák kapujának kulcsát. Utána három matador és csapata következik. Minden matadort két banderillero követ, ők az első számú segédek, akikből egyszer szintén matador lesz.

A corrida szabályai
Törpe torreádorok
http://www.hirado.hu/Hirek/2012/02/22/14/Mini_bikaviadalok_torpe_torreadorok ...

A látványos bikaviadalon törpe torreádorok küzdenek méretben hozzájuk illő bikaborjakkal.

Törpe torreádorok
Borjúkról röviden
http://hu.wikipedia.org/wiki/Borj%C3%BA

A borjú a fiatal szarvasmarha neve a szoptatás megszűnéséig. Más nagyobb testű állat fiatal egyedeit is így nevezik például elefánt, szarvas, fóka: közös az elnevezésekben, hogy az anyaállatot tehénnek nevezik.

Borjúkról röviden
A borjú gondozása
http://mezohir.hu/mezohir/2002/04/a-borju-gondozasa-es-felnevelese/

Ez a tevékenység sokszor a napi – egy állat esetében szükséges a 300-350 Ft-os – befektetést sem termeli meg havi jövedelem formájában, hiszen a piacképes növendék vagy vemhes üsző is csak másfél-, kétéves korában hoz hasznot, a jó tenyészállat pedig majd csak évek múltán „fizeti vissza” a nevelés jelentős költségeit. Az, hogy az állat mikor és mennyit „kezd törleszteni” a befektetett költségekből, nagy mértékben függ a borjú gondozásának és nevelésének színvonalától. A nem kielégítő és a túlzott táplálás is egyaránt rontja tevékenységünk jövedelmezőségét.

A borjú gondozása
A kitagadott borjú esete
http://www.haziallat.hu/haziallat-tv/a-tenyesztonel/a-kitagadott-borju/4188/

Ezt a borjút a mamája nagyon korán elutasította magától, a gazdának kellett őt felnevelnie. Nézzük meg a kitagadott borjúról készült aranyos videót!

A kitagadott borjú esete
Borjú takarmányozás
http://www.sersiafarm.hu/index.php?page=Borju-takarmanyozas

Takarmányozási értelemben borjú alatt a 0-6 hónapos korú szarvasmarhát értjük. Hazánkban az itatásos borjúnevelés a borjú életének 6.-9. hetéig tart, zömében egyedi (Steinmann) ketrecekben.

Borjú takarmányozás
Hat lábbal született
http://velvet.hu/blogok/gumicukor/2012/03/30/hat_labu_tehen_szuletett_svajcban/

A hét hetes borjú, akit Lilli névre kereszteltek, hat lábbal jött a világra - írta meg a Blick. Két plusz lába az állat bal oldalán lóg lefelé, és nem zavarja a normális életben. Andreas Knutti, az állat tulajdonosa a elmondta, hogy az állat farral akart megszületni, ezért állatorvost hívott, aki világra segítette a furcsa borjút. A Berntől nem messze élő családnak nem volt szíve elaltatni a kis állatot.

Hat lábbal született
A kis borjú
http://www.harmonet.hu/orulet/63011-a-legkisebb-brit-borju-kozepes-ebnagysag ...

Egy közepes kutyához hasonló méretű. Nagy-Britannia legkisebb borja.

A kis borjú
Holstein-fríz fajta
http://www.hunland.hu/termekek/szarvasmarha/tenyeszmarha/holstein-friz

Színe dominálóan fekete-fehér tarka. A vörös-fehér tarka színváltozat recesszív módon öröklődik. Bizonyos vonalakra jellemző a fekete-vörös szín, amikor a feketetarka alapszín mellett a hátvonalon, a füleken és a pofa tájékán vörös színeződés jelenik meg. A legnagyobb szelekciós bázist a feketetarka populáció képezi. Az egyes színváltozatok között jelentős genetikai képességbeli különbségek nincsenek, a szín csupán formai jelentőségű. A nemesítés során vérvonalak folyamatosan keverednek.

Holstein-fríz fajta
A fajta leírása
http://hu.agrota-2l.com/content/szarvasmarha/holstein-friz.html

A frízlandi és holstein-vesztfáliai területről az észak-amerikai kontinensre bevitt állományokat "holstein-fríz" elnevezéssel illették és tartották nyilván. A tenyésztésben a respiratórius típus kialakításán, nagy tejtermelő képesség fejlesztésén fáradoztak.

A fajta leírása
Holstein-fríz tenyésztése
http://www.masterrind.hu/

574.000 első inszeminálás (holstein-fríz fajtában), több mint 2,5 millió adag értékesített szaporítóanyag, 8.867 kg átlagos laktációs tejtermelés, 4,12%-os zsír, 3,42%-os fehérje a 2008-es évben. Számok, amelyek kiválóan bizonyítják a Masterrind tenyésztési filozófiájának sikerét és helyességét. A Masterrind évente 250 fiatal bikát indít ivadékvizsgálatban. Bikáik a legkiválóbb európai és észak-amerikai tehéncsaládokból származnak, lányaik egészséges, hosszú időn át magas színvonalon termelő tehenek.

Holstein-fríz tenyésztése
Szarvasmarhákról németül
http://de.wikipedia.org/wiki/Hausrind

A szarvasmarhákat vagy egyszerűen csak marhákat húsuk, ízletes tejük miatt háziasították, később igavonó állatként is hasznosították őket. A kezdetek óta az emberek sok különböző fajtájú szarvasmarhát kereszteztek ki.

Szarvasmarhákról németül
Cow
http://en.wikipedia.org/wiki/Cattle

Szarvasmarha fajták kialakulása és története. Nemesített fajták. Szarvasmarha fogalom meghatározása, anatómia. A szarvasmarhák a művészetekben. Jegyzetek, ajánlások, fajnemesítés.

Cow
Crowa
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_ras_byd%C5%82a_hodowlanego

Különböző fajtájú szarvasmarhák listája. A jól tejelő szarvasmarha fajták. Különböző típusok fajtái. Amerikai hús. Európai szarvasmarhák listája. Öt különböző típus Lengyelországban. Ajánlott szakirodalom. Referenciák. Az oldal lengyel nyelven jelenik meg.

Crowa
Cattle
http://www.ansi.okstate.edu/breeds/cattle/

Különböző fajtához tartozó szarvasmarha típusok részletes felsorolása, bemutatása. Modern, tenyésztett változatok. Angol nyelvű portál.

Cattle
Rindvieh ( német )
http://www.animal-life.ch/nachdenken/rindvieh.html

Egy tehén egy évben általában egy fiatal borjút hoz világra. A borjúk a kezdeti időkben nagyon kötődnek anyjukhoz, így azt nem szabad tőlük elválasztani. Németországban a tehenek és borjak védelmét szigorú rendeletek szabályozzák.

Rindvieh ( német )
Limousin tenyésztők Egyesülete
http://www.limousin.hu/

Az Egyesület a hazai limousin és a blonde d' aquitaine fajtájú húsmarha tenyésztésének összefogására alakult meg. A tenyésztési programunkat az alapszabályban megfogalmazott alapvető törekvéseinkkel, a nemzetközi tenyésztő szervezeteknek a tenyésztés fejlesztésére irányuló célkitűzéseivel és a hazai állattenyésztés szervezésének és irányításának korszerűsítését szolgáló irányelvekkel összhangban kívánjuk megvalósítani. A tenyésztési programunk alapvető célja a magyarországi limousin és blonde d' aquitaine populáció tenyész és haszonértékének folyamatos javítására irányuló nemesítő munka elemeinek meghatározása és olyan rendszerbe foglalása, amely a nemzetközi törekvésekkel összhangban, egységes elveket tartalmaz e munkában résztvevő valamennyi szervezet és tenyésztő számára.

Limousin tenyésztők Egyesülete
A fajta kialakulása
http://www.limousin.hu/index.php?WG_NODE=WebOldal&WG_PARENTOID=PAFf__DEFstat ...

Hazai célkitűzés a fajta nemesítésben, tenyésztésben alapvető célkitűzés egy jól izmolt mode típus kialakítása, melyre a jelenleginél nagyobb marmagasság, hosszabb test és a genetikailag szarvatlanság jellemző.

A fajta kialakulása
Limousin marhák a legelőn
http://www.agroland.hu/?hir=6262

Egy hollókői házaspár száz marhájával és eleinkhez hű gazdálkodásával indul a Bükki Nemzeti Park tájvédő programjában.

Limousin marhák a legelőn
Jellemzők
http://www.agroinform.com/tags/limuzin

A limuzin elterjedt szinte egyöntetű vöröses színű húshasznú szarvasmarha. Dél-Kelet franciaországi középhegységből származik melynek központja Limoges. Közepes termetű, minden európai országban elterjedt.

Jellemzők
Fajtaleírás
http://hu.agrota-2l.com/content/szarvasmarha/limuzin.html

Ez a Dél-Kelet franciaországi középhegységből - melynek központja Limoges - származó közepes termetű húsmarha fajta minden európai országban elterjedt, beleértve Oroszországot is, valamint az USA-ban és a Dél-amerikai országokban is tenyésztik.

Fajtaleírás
Állattenyésztési napok
http://szegedma.hu/hir/szeged/2012/05/indulnak-az-allattenyesztesi-napok-vas ...

A Charolais tenyésztők 44 boxot töltenek meg, de láthatók a Limousine, a Limousin fajok is.

Állattenyésztési napok
A Magyar szürke szarvasmarha
http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_sz%C3%BCrke_szarvasmarha

A magyar szürke szarvasmarha vagy magyar szürke marha a Magyarországon őshonos, törvényileg védett háziállatok egyike. Valódi hungarikum, amely szépségével, szilajságával, őserőt sejtető impozáns megjelenésével az Alföld világszerte ismert jellegzetességeihez tartozik. A fajta létszáma a mélypontját a hatvanas években érte el, azóta egyre emelkedik. Húsa finom rostú, igen ízletes és garantáltan BSE-, azaz kergemarhakór-mentes, de az állatot ma elsősorban turistalátványosságként tartják. A primigenius (őstulok) típusú szarvasmarhák podóliai fajtakörébe tartozik, annak leghíresebb, közepes testméretű képviselője. A 13–18. század között Közép-Európa legkiválóbb hústermelője volt, állománya átvészelt súlyos történelmi időket, és évszázadokon keresztül jelentős szerepet játszott a magyar gazdaság egészében.

A Magyar szürke szarvasmarha
Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete
http://www.szurkemarha.hu/

Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének hivatalos honlapja. Eredetvédelem, földrajzi árujelzők.

Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete
Szürkemarha hús
http://www.magyarszurkemarhahus.hu/

A “Magyar szürkemarha hús” elnevezés kizárólag a Magyarországon, extrém-extenzív viszonyok között tartott, bizonyítottan a Magyar szürke szarvasmarha fajtából származó, fajtaazonos és fajtatiszta egyedekből nyert hús vonatkozásában használható.

Szürkemarha hús
Székelyföldön a magyar szürkemarha
http://kitekinto.hu/karpat-medence/2009/08/12/szekelyfoldon_a_magyar_szurkem ...

A magyar szürke marha történelmi hajtóútjainak vonalára építkezik egy jelentősnek mutatkozó nemzetközi turisztikai program. Németországban született a gondolat, hogy a kimondottan magyar hagyományú, egész Közép- és Nyugat-Európát átfogó hajtóút idegenforgalmi-kereskedelmi útvonallá fejleszthető.

Székelyföldön a magyar szürkemarha
Védetté vált
http://agrostratega.blog.hu/2012/03/30/vedette_valt_a_magyar_szurkemarha_hus ...

A „Magyar szürkemarha hús” oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel (OFJ) való védelmét 2008-ban a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete kezdeményezte.

Védetté vált
Visszahonosítják a magyar szürkemarhát
http://greenfo.hu/hirek/2011/12/08/visszahonositjak-a-magyar-szurkemarhat-ka ...

Hatszáz szürkemarhát telepít be egy kárpátaljai vállalkozás Magyarországról Beregszász térségébe továbbtenyésztés és idegenforgalmi látványosság céljából, közel kétszáz magyar szürke már meg is érkezett a felsőremetei gazdaságba.

Visszahonosítják a magyar szürkemarhát
Őstulkok leírása
http://hu.wikipedia.org/wiki/%C5%90stulok

Az őstulkok Indiából származnak. Valaha benépesítették Elő-Ázsiát, Európa egyes részeit valamint Észak-Afrikát. Meglepő módon az őstulkok eredeti hazájukban, Indiában pusztultak ki először. Az utolsó példányok német földön pusztultak ki. Ezekben az időkben már éltek azon a területen a szarvasmarhák elődei is. Arról hogy milyenek lehettek az őstulkok valójában a visszakeresztezési kísérletekből következtethetünk. Bizonyos fajta szarvasmarhák esetében a visszatenyésztési kísérletek sikerrel jártak. Sikerült egy az őstulokhoz nagyon hasonló fajtát létrehozni. A Heck típusú marhák már nagyon közel vannak az eredeti őstulkokhoz.

Őstulkok leírása
Az őstulkok visszatenyésztési kísérlete
http://index.hu/tudomany/2010/01/20/visszatenyesztik_az_ostulkot/

Neves olasz tudósok határozták el hogy az őstulkok visszatenyésztésével megpróbálkoznak. Az őstulok már az ősemberek barlangkori festményeiben is szerepelnek. Ilyeneket látni például Spanyolországban és Franciaországban is. Az őstulkok igen nagy erejű állatok voltak. Ha sikerül a kísérlet az őstulkokat nehéz lesz kezelni , mert még a ma élő vad fajták is nehezen kezelhetőek. Egy hasonlóan vad természetű, de a jelenlegi marháknál lényegesen nagyobb állatot ennél nehezebben lehet nyilvánvalóan kezelni. Az őstulok tehenek barna, a bikák fekete színűek voltak. Fejük alkata érdekes módon a magyar szürkemarháéhoz hasonlított. Olyan példányokat már sikerült visszakeresztezni amelyek az eredeti őstulkokhoz nagyon hasonlítanak, de a génállomány még különböző.

Az őstulkok visszatenyésztési kísérlete
Az őstulok rokona
http://www.hir24.hu/tudomany/2011/09/19/kihalhat-az-ostulok-legkozelebbi-rokona/

Kihalás fenyegeti a Délkelet-Ázsiában élő vad banteng - Bos javanicus fajtát amelyet sokan az őstulok rokonának tartanak. Így a vad bantengeket a kipusztulás veszélye fenyegeti. A Kambodzsában élő bantengek száma az elmúlt évtizedhez képest több mint kilencven százalékkal csökkent, így lassan eléri a kritikus határt. Az egész világon mindössze 6 és 11000 között van a bantengek lélekszáma. Ezek döntő többsége Kambodzsában él, ezért különösen kritikus a helyzet. Élnek példányok Thaiföld és Indonézia területein is, ott azonban néhány száz példánynál nem több. A Természetvédelmi Világszövetség ezért a banteng alfajt a veszélyeztetett kategóriába sorolta.

Az őstulok rokona
Őstulkok a Hortobányon
http://www.origo.hu/tudomany/fold/20040423foltamasztott.html

Világszerte zajlanak a kísérletek az őstulok visszatenyésztésére. Ebből a versenyből hazánk sem maradt ki. A ma a Hortobágy területén élő csordák kvázi génbankok hűen őrzik az ősi génállományt. A Heck-marhák (Bos taurus)már nagyon hasonlítanak az igazi őstulokhoz, de azért vannak még lényegi különbségek. Az őstulok lényegesebben nagyobb volt és még a szarvátalakulás sem tökéletes. Még hosszú évek munkája szükséges az eredeti kitűzött cél eléréséhez. Az evolúciót a tudomány jelenleg egyoldalú folyamatnak tekinti, így a tökéletes eredmény elérése a tudomány mai állása szerint lehetetlen. A cél így nem lehet más mint egy az őstulokhoz nagyon hasonlító fajta visszatenyésztése.

Őstulkok a Hortobányon
Tiszadadai őstulok
http://www.rtlklub.hu/hirek/belfold/cikk/234036

Egy őstulok csontot találtak Tiszadadán. Tiszadada volt az a hely ahol korábban egy mammut csontot találtak. Az őstulok példány állkapocscsontja 12000 éves lehet. A lelet nagyon jó állapotban van. Érdekesség hogy a mammut és az őstulok csontokat ugyanaz a halász fedezte fel szinte egy év eltéréssel. Először a mammut csontokat fedezte fel, rá egy évre került elő az őstulok csont, szinte ugyanonnan a helyről. A mammut lábszárcsontja és az őstulok állkapcsa a helyi tájházban került kiállításra. Természetesen nagy az érdeklődés a helyiek körében a szenzációsnak mondható tudományos érdekesség iránt.

Tiszadadai őstulok
Hirdetések
Oldal leírása
szarvasmarha.wyw.hu: Szarvasmarha katalógus. Szarvasmarha fajtákkal, tenyésztéssel, tartással foglalkozó tematikus gyűjtemény. Haszonállataink tartásának jelentos hányadát a szarvasmarha tenyésztés adja. Oldalunkon összegyűjtöttük a hasznos tudnivalókat, szarvasmarha fajtákat, tenyésztőket, korszerű tartástechnológiákat valamint érdekességeket.
Gyűjteményünkben 136 válogatott szarvasmarha témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Aktív linkek: 136 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 1 | Linkre kattintás összesen: 5167