Őstulkok történelme, leírása > Szarvasmarha - wyw.hu

Talált weboldalak ebben a kategóriában: Őstulkok történelme, leírása > 6 weboldal. Kategória leírása: Az őstulkokat nyugodtan nevezhetjük a ma élő szarvasmarhák ősének. Az őstulok az indiai szubkontinensen élt, innen indulva népesítette be az egész világot. Jelenleg is folynak próbálkozások a szarvasmarhák segítségével az őstulkok visszatenyésztésére.
Szponzorált linkek
Őstulkok leírása
http://hu.wikipedia.org/wiki/%C5%90stulok

Az őstulkok Indiából származnak. Valaha benépesítették Elő-Ázsiát, Európa egyes részeit valamint Észak-Afrikát. Meglepő módon az őstulkok eredeti hazájukban, Indiában pusztultak ki először. Az utolsó példányok német földön pusztultak ki. Ezekben az időkben már éltek azon a területen a szarvasmarhák elődei is. Arról hogy milyenek lehettek az őstulkok valójában a visszakeresztezési kísérletekből következtethetünk. Bizonyos fajta szarvasmarhák esetében a visszatenyésztési kísérletek sikerrel jártak. Sikerült egy az őstulokhoz nagyon hasonló fajtát létrehozni. A Heck típusú marhák már nagyon közel vannak az eredeti őstulkokhoz.

Őstulkok leírása
Az őstulok rokona
http://www.hir24.hu/tudomany/2011/09/19/kihalhat-az-ostulok-legkozelebbi-rokona/

Kihalás fenyegeti a Délkelet-Ázsiában élő vad banteng - Bos javanicus fajtát amelyet sokan az őstulok rokonának tartanak. Így a vad bantengeket a kipusztulás veszélye fenyegeti. A Kambodzsában élő bantengek száma az elmúlt évtizedhez képest több mint kilencven százalékkal csökkent, így lassan eléri a kritikus határt. Az egész világon mindössze 6 és 11000 között van a bantengek lélekszáma. Ezek döntő többsége Kambodzsában él, ezért különösen kritikus a helyzet. Élnek példányok Thaiföld és Indonézia területein is, ott azonban néhány száz példánynál nem több. A Természetvédelmi Világszövetség ezért a banteng alfajt a veszélyeztetett kategóriába sorolta.

Az őstulok rokona
Őstulkok a Hortobányon
http://www.origo.hu/tudomany/fold/20040423foltamasztott.html

Világszerte zajlanak a kísérletek az őstulok visszatenyésztésére. Ebből a versenyből hazánk sem maradt ki. A ma a Hortobágy területén élő csordák kvázi génbankok hűen őrzik az ősi génállományt. A Heck-marhák (Bos taurus)már nagyon hasonlítanak az igazi őstulokhoz, de azért vannak még lényegi különbségek. Az őstulok lényegesebben nagyobb volt és még a szarvátalakulás sem tökéletes. Még hosszú évek munkája szükséges az eredeti kitűzött cél eléréséhez. Az evolúciót a tudomány jelenleg egyoldalú folyamatnak tekinti, így a tökéletes eredmény elérése a tudomány mai állása szerint lehetetlen. A cél így nem lehet más mint egy az őstulokhoz nagyon hasonlító fajta visszatenyésztése.

Őstulkok a Hortobányon
Az őstulkok visszatenyésztési kísérlete
http://index.hu/tudomany/2010/01/20/visszatenyesztik_az_ostulkot/

Neves olasz tudósok határozták el hogy az őstulkok visszatenyésztésével megpróbálkoznak. Az őstulok már az ősemberek barlangkori festményeiben is szerepelnek. Ilyeneket látni például Spanyolországban és Franciaországban is. Az őstulkok igen nagy erejű állatok voltak. Ha sikerül a kísérlet az őstulkokat nehéz lesz kezelni , mert még a ma élő vad fajták is nehezen kezelhetőek. Egy hasonlóan vad természetű, de a jelenlegi marháknál lényegesen nagyobb állatot ennél nehezebben lehet nyilvánvalóan kezelni. Az őstulok tehenek barna, a bikák fekete színűek voltak. Fejük alkata érdekes módon a magyar szürkemarháéhoz hasonlított. Olyan példányokat már sikerült visszakeresztezni amelyek az eredeti őstulkokhoz nagyon hasonlítanak, de a génállomány még különböző.

Az őstulkok visszatenyésztési kísérlete
Tiszadadai őstulok
http://www.rtlklub.hu/hirek/belfold/cikk/234036

Egy őstulok csontot találtak Tiszadadán. Tiszadada volt az a hely ahol korábban egy mammut csontot találtak. Az őstulok példány állkapocscsontja 12000 éves lehet. A lelet nagyon jó állapotban van. Érdekesség hogy a mammut és az őstulok csontokat ugyanaz a halász fedezte fel szinte egy év eltéréssel. Először a mammut csontokat fedezte fel, rá egy évre került elő az őstulok csont, szinte ugyanonnan a helyről. A mammut lábszárcsontja és az őstulok állkapcsa a helyi tájházban került kiállításra. Természetesen nagy az érdeklődés a helyiek körében a szenzációsnak mondható tudományos érdekesség iránt.

Tiszadadai őstulok
Feltámasztási kísérletek
http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/feltamasztjak-az-ostulkot-2009213

Tovább folytatódnak a kísérletek az őstulkok visszatenyésztésére. A kérődző géntérképét először sikerült összeállítani. Állítólag már létrehoztak egy embriót amit egy kihalt őstulok és egy ma élő szarvasmarha DNS-ének felhasználásával állítottak elő. A rendkívül nagy erejű, méretű és igen agresszív természetű őstulok 160-190 centiméter magas lehetett, testsúlya elérhette akár az egy tonnát is. Az ilyen kísérleteknek mindössze tudományos jelentősége van, gazdasági haszna szinte semmi. Sokan megkérdőjelezik az ilyen kísérletek jogosságát. A rendkívül brutális és agresszív őstulok valószínűleg több problémát okozna mint hasznot, hiszen egy ilyen nagy erejű és lobbanékony állat kezelése nagyon nehéz lenne.

Feltámasztási kísérletek
Hirdetések
Oldal leírása
szarvasmarha.wyw.hu: Szarvasmarha katalógus. Szarvasmarha fajtákkal, tenyésztéssel, tartással foglalkozó tematikus gyűjtemény. Haszonállataink tartásának jelentos hányadát a szarvasmarha tenyésztés adja. Oldalunkon összegyűjtöttük a hasznos tudnivalókat, szarvasmarha fajtákat, tenyésztőket, korszerű tartástechnológiákat valamint érdekességeket.
Gyűjteményünkben 136 válogatott szarvasmarha témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Aktív linkek: 136 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 1 | Linkre kattintás összesen: 5167